De Stal 2.0
Achterin een diepe maar smalle tuin die uitgeeft op een speelbos, staat een oude stal. De eigenaars willen graag dat er op de plek van de stal, een tuinhuis komt. In een eerste fase zal dit tuinhuis als leefbare tijdelijke woonst dienen wanneer het gezin aan een grondige verbouwing van het hoofdhuis werkt. Nadien zal de Stal gebruikt worden als speelruimte voor de drie geweldige kinderen, als atelier, als buitenhuisje om bezoek te ontvangen, als opslagruimte. De opdrachtgevers willen iets functioneels, liefst met een licht hellend puntdak zoals de oorspronkelijke stal en buiten iets om hangmatten op te hangen. De boom helemaal in de hoek achteraan, moet bewaard blijven en vooral ook toegankelijk zijn voor de jongens.
We ontwerpen voor hen een constructie rond de boom heen. De as van Stal 2.0 wordt gedraaid zodat hij loodrecht staat ten aanzien van de schuine perceelgrens achteraan. Bovenop het gelijkvloers komt er een gedeeltelijke halfhoge verdieping. Dit geeft aanleiding tot een terras voor bijenkorven, een grote opslag voor materiaal, een extra ruimte waarin twee van de drie kinderen zullen kamperen tijdens de verbouwing en een vide waardoor het huisje ruimer voelt. Vooraan komt er een takkentoren: een achthoekige cilinder waarin beneden een tijdelijke keuken komt en boven plaats is voor zoon nummer 3. De takkentoren zal, zoals de naam doet vermoeden, bekleed worden met takken, zodat hij zich niet alleen visueel integreert binnen het decor van het speelbos erachter, maar ook mogelijkheden biedt als beschutting en broedplaats voor insecten allerhande. De twee grote daken worden ingericht als extensief groendak. Het dak van de toren wordt met een ladder toegankelijk gemaakt voor de kinderen. Op termijn hopen we daar een kabelbaan te laten vertrekken naar het voorste deel van de tuin en een indianenbrug naar de boom achterin. De houten dakstructuur van het huisje binnen blijft volledig zichtbaar. De vloerbalken van de benedenverdieping worden buiten doorgetrokken tot een set portieken waar de hangmatten hun plaats zullen vinden.
Van bij het begin van de bouwwerken nemen onze klanten een aanzienlijk deel van het werk voor hun rekening: ze slepen mee beton aan, zoeken tweedehands materialen zoals ramen en extra planken, schroeven mee de wanden in elkaar, branden, schilderen en timmeren dat het een lieve lust is. En nee, ze zijn geen geroutineerde klussers. Maar als je ze na enkele weken bezig ziet, zou je hen dat niet nageven.
Eerste werk is de deconstructie van het oude bouwsel. Ondanks de erbarmelijke toestand van het dak blijken de planken waarmee het is opgetrokken nog in goede staat. We besluiten ze te verduurzamen door ze te branden en met olie te behandelen. Ook de palen leggen we opzij voor een latere fase. De reeds bestaande fundering in beton wordt verstevigd met gewapende funderingssleuven. Daarop construeren we de wanden van de houtskeletstructuur. We kiezen er deze keer voor om de wanden op te bouwen uit kleine hanteerbare modules van houten regels, Agepan-platen en OSB (zero). Vervolgens plaatsen we de tussenvloeren, de dakbalken en het dak. Het volledige huisje wordt voorzien van 6 cm grasisolatie, het dak bekleden we met Europese EPDM. Er wordt een laagje chape gegoten waarop OSB-platen zullen worden verlijmd, de ramen worden geplaatst en de buitenbeplanking is aangebracht. Ook is er een kleine glijbaan gemaakt vanuit de torenkamer naar het balkon. De binnenwanden zijn met OSB bekleed.
En dan komt de afwerking. Boven en in de toren liggen er restjes laminaat die onze klanten hebben opgesnord. Beneden is er een vloer van OSB. Tegen de zijwand staat een tweedehands trap die we wat opfrissen. Vers gesnoeide wilgentakken die als stookhout worden aangeboden, worden de robuuste balustrade. Buiten leggen we een terras aan van gerecupereerde steenschotten en hekken van oud palettenhout. Nu nog de elektriciteit plaatsen, de houtkachel aansluiten en wat schabben voor de keuken en de leeshoekjes en een behoorlijk aantal klimgrepen monteren, en ons bouwkundig werk zit er op. Dan zal het tijd zijn om de nestkastjes in de takkentoren te verwerken, de de groendaken op de licht hellende daken en de egelhuisjes onder het terras te maken, en de bijenkorven op het balkon te plaatsen. En tot slot mogen we ook niet vergeten: de kabelbaan vanop de toren, de apenbrug tot aan de boom achter de stal, en de hangmatten aan de portieken. En zo wordt Stal 2.0 een klein groen paradijsje met vele mogelijkheden.